Zorgboerderij De Woldhoeve

Zorgboerderij De Woldhoeve

Veldwachterslaan 4, 9584 TN Mussel

Tel. 06 13 90 33 44

De Woldhoeve in de media

Nieuwsbrief Zorgbelang Groningen februari 2007

Door Monique Messchendorp

Groninger zorgboerderijen in kaart gebracht.

Hoeveel werkplaatsen zijn er en voor wie, wat is het zorgaanbod, is er een kwaliteitscertificaat aanwezig, is de zorgboerderij een stichting of zelfstandig? Derk Jan Vos en Dirk Wieringa, leden van de Werkgroep Landbouw en Zorg van de Provinciale Federatie van Ouderverenigingen van mensen met een verstandelijke handicap (PFvO), bezoeken alle zorgboerderijen in de provincie Groningen. Met een checklist inventariseren ze de faciliteiten en kwaliteiten van de zorgboerderijen. Óp naar De Woldhoeve in Mussel!

Zorgboerderij De Woldhoeve

Bert Jan Hemssems weet wat verstandelijk gehandicapten op zijn boerderij nodig hebben. Niet enkel vanuit het boekje, maar bovenal vanuit zijn hart. Hij begeleidt samen met zijn moeder de hulpboeren op De Woldhoeve op professionele wijze. "Een zorgboerderij moet hoogwaardige zorg bieden aan de mensen die er werken. De kwaliteit van die zorg is nauw omschreven en maakt deel uit van protocollen. Toch is het werk binnen de zorgboerderij niet alleen uit te voeren vanuit een kwaliteitssysteem. De meerwaarde zit vooral in aandacht voor de cliënt", aldus Bert Jan.

Bij aankomst op zorgboerderij De Woldhoeve, die bezig is een kwaliteitscertificaat te verkrijgen, is de sfeer warm. Margriet Vos, een van de hulpboerinnen, laat me parmantig zien hoe ze de messen van de maaiarm schoonmaakt "Kijk je wel uit voor je vingers", zeg ik. "Oh, laat dat maar aan mij over, ik doe dit werk al jaren. Ik ben hier vanaf het allereerste begin", zegt ze trots.

Samen de handen uit de mouwen steken

"De werkzaamheden die de mensen verrichten zijn onder andere zaaien en poten, het onderhoud en het oogsten van de gewassen in de tuin en de kas, het verzorgen van de geiten, varkens, konijnen en de pony's", vertelt Bert Jan.
Margriet laat zien hoe betrokken ze is bij de beesten en het werk op de boerderij. "Ik wist als klein meisje al dat ik boerin wilde worden. Heerlijk is het om met je handen in de aarde te wroeten", zegt ze lachend terwijl ze de splinternieuwe kas laat zien. In de kas verbouwen de hulpboeren groente maar ook kruiden, hosta's en heesters. Margriet en haar collega's helpen bovendien mee met het sorteren van de aardappelen, het onderhoud aan de machines, het snoeiwerk rondom het bedrijf, het zagen en kloven van brandhout en ze helpen mee in de winkel, waar de eigen producten verkocht worden.

"Er wordt natuurlijk rekening gehouden met wat iedereen kan", voegt Bert Jan toe, "In onze kantine hangt een groot planbord waarop alle taken en namen staan. 's Ochtends, rond de klok van negen, kan iedereen kijken wat zijn taak wordt die dag. De lettercombinaties van de namen worden vaak door de cliënten herkend, zodat ze weten wat er staat; andere woorden kunnen ze vaak niet lezen of herkennen. Daarom werken wij met plaatjes". In principe is iedereen vrij te doen wat hij wil. "Maar soms zijn er dingen die niet zo leuk zijn en toch moeten gebeuren, dat is een leerproces. Wanneer blijkt dat iemand zwaar allergisch is voor varkens of heel erg bang is om in de winkel te staan omdat hij extreem autistisch is, houden we daar uiteraard wel rekening mee".

Margriet Vos Zelfstandige Zorgboerderij

Zorgboerderij De Woldhoeve is een agrarisch bedrijf waar alleen mensen met een verstandelijke beperking als hulpboer werken. De vader van Bert Jan, 'opperboer' binnen het bedrijf, is jarenlang voogd geweest over zijn verstandelijk gehandicapte neef. Toen dat stopte dachten hij en zijn vrouw erover een zorgboerderij te beginnen. Dat idee heeft een aantal jaren nodig gehad voordat het van de grond kwam. Gesprekken met de instellingen leidden er uiteindelijk toe dat er animo kwam. "Ineens was er iemand vanuit de instelling die graag bij ons wilde werken en zo groeide het aantal hulpboeren langzaam uit".

Op 1 mei 2000 ging de zorgboerderij in de vorm van een stichting, officieel van start met drie hulpboeren. "Inmiddels zijn wij per 1 januari 2005 als zelfstandige zorgboerderij verder gegaan. Dit houdt in dat wij nu vanuit ons familiebedrijf de begeleiding zelf doen. Ook het vervoer naar de boerderij en terug naar huis wordt desgewenst door ons verzorgd", legt Bert Jan uit.
Iedereen met een Persoonsgebonden budget (PGB) kan in aanmerking komen voor een plekje op De Woldhoeve.

Hulpmiddel

Het in kaart brengen van de zorgboerderijen in de provincie Groningen is een hulpmiddel voor mensen die op zoek zijn naar een dergelijke voorziening. "Mensen kunnen hiermee beter kiezen wat bij ze past", zegt Vos.
De rapportage van de tien reeds bezochte zorgboerderijen ligt ter inzage bij het secretariaat van de Provinciale Federatie van Ouderverenigingen, telefoon (050) 571 39 99. contactpersoon: Sandra Hogewerf

 

© de woldhoeve, alle rechten voorbehouden. Disclaimer
Kleiner Groter